Veelbelovend nieuws voor de paardenfokkerij

Op het allereerste congres dat door de European Sociey of Animal Reproduction van 21 tot en met 23 september dit jaar gehouden werd in Nantes (Frankrijk), werd door Nederlandse onderzoekers een presentatie gegeven over een waargenomen verandering in de spermasamenstelling van een Friese dekhengst in samenhang met het gebruik van een Vitafloor© Whole Body Vibration trilplaat.


“Een oplettende eigenaar" van een Friese paardenstoeterij merkte een plotselinge, opvallende afname van het zaadplasma op bij een zeer getalenteerde Friese Grand Prix-hengst die voorheen een overmaat vloeistof produceerde. De hierdoor ontstane drievoudige toename van de spermaconcentratie vond plaats binnen twee weken na de start van de dagelijkse Vitafloor Whole Body Vibration sessies.

Veelbelovend nieuws voor de paardenfokkerij

Verbetering van de spermakwaliteit

In hetzelfde dekstation doorliep een andere Friese Grand Prix-hengst (met goede dekprestaties en een normaal zaadplasma-volume) precies hetzelfde programma en vertoonde geen enkele verandering.


Dit wekte meteen de nieuwsgierigheid van de onderzoekers, mede aangezien het Friese Stamboek een gesloten stamboekbeleid hanteert en vruchtbaarheidsproblemen bij hengsten een permanent punt van aandacht vormen.”


Dit lijkt de eerste vermelding te zijn van invloed van Whole Body Vibration op de spermakwaliteit van paarden.

Veelbelovend nieuws voor de paardenfokkerij